Όνομα: Ορεινός Σκύλος των Πυρηναίων (Pyrenean Mountain Dog)
Είδος: Μολοσσοειδής Ορεινού τύπου
Προέλευση: Γαλλία
Χρησιμότητα: Ποιμενικός σκύλος επαγρύπνησης και σύντροφος
Εμφάνιση: Ύψος αρσενικών 70-80 εκ. και Θηλυκών 65-72 εκ

Χρώμα:
Λευκό με η χωρίς γκρίζα, κίτρινο η πορτοκαλί μπαλώματα στο κεφάλι και στη βάση της ουράς. Προτιμώνται τα γκρίζα «του ασβού» μπαλώματα. Ενίοτε υπάρχουν μερικά μπαλώματα πάνω στο σώμα.

Χαρακτήρας:
Ενστικτώδης προστάτης κοπαδιών, ήρεμα αποφασιστικός και δυνατός, με σιωπηρή αυτοπεποίθηση. Η νευρικότητα και η απρόκλητη επιθετικότητα δεν είναι τυπικές αντιδράσεις της φυλής. Αριστοκρατικός, ήπιος, βαθιά αφοσιωμένος και ευγενής σκύλος με έμφυτη αρχοντιά και επιβλητικότητα φιλήσυχου ηγεμόνα που εμπνέει σεβασμό και ασφάλεια στους γύρω του.

 

Ιστορικό:
Αρχέγονος oορεινός μολοσσοειδής, μεταφέρθηκε στην ιβηρική χερσόνησο την εποχή των μεγάλων μεταναστεύσεων και του ελληνορωμαϊκού αποικισμού. Απόγονος των μολοσσοειδών της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, που η αρχαιολογική έρευνα εντοπίζει την ύπαρξή του ήδη στην εποχή του Χαλκού, και πιθανόν από το 3000 π.χ. Εξελίχθηκε στην οροσειρά των Πυρηναίων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας και είναι συγγενείς των Ιβηρικών μολοσσοειδών ορεινού τύπου (Mastin Espanol, Mastin, de los Pirineos). Προστάτευε τα κοπάδια των προβάτων από τους λύκους και τις αρκούδες και βοηθούσε στις αγροκτηνοτροφικές δουλειές έλκοντας φορτία στο χιόνι. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στο πατρογονικό του καθήκον, διατηρώντας έντονο ένστικτο και αξιοπιστία με τα ζώα του κοπαδιού, ενώ στη Βρετανία και της Η.Π.Α, όπου είναι πολύ δημοφιλής, έχει γίνει αγαπητός σκύλος συντροφιάς, όντας ήρεμος αποτρεπτικός φύλακας, και είναι πολύ επιτυχημένος στις εκθέσεις μορφολογίας.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ο σκύλος των Πυρηναίων απαιτεί συντροφική, οικογενειακή ζωή και αγάπη, όντας έντονα αφοσιωμένος και τρυφερός σκύλος. Χρειάζεται χρόνο, χώρο, άσκηση και φροντίδα του πλούσιου μανδύα του, που όταν αλλάζει τρίχωμα μαδάει πολύ. Χρειάζεται επίσης έγκαιρη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση βασικής υπακοής χωρίς καταναγκασμό. 

 

Υγεία:
Πολύ ρωμαλέος και υγιής, αν προσεχθούν οι ευαισθησίες της νιότης που είναι κοινές σε όλα τα μολοσσοειδή και απαιτούν εμπειρία, ανατροφή, κατάλληλη δίαιτα και προσεκτική άσκηση χωρίς υπερβολές που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες σκελετικές ανωμαλίες. Μέση προς χαμηλή διάρκεια ζωής, καλή γονιμότητα. Τα ζώα αναπαραγωγής πρέπει να ελέγχονται για ισχιακή δυσπλασία, οφθαλμολογικές παθήσεις, προδιάθεση για δερματικό έκζεμα και πολύ σπάνια επιληψία.